Iced Earth @Trix 11 january 2014

Iced Earth/Warbringer/Elm Street

De Worldwide Plagues tour van Iced Earth is zopas van start gegaan in Europa. Eén van de eerste concerten met het nieuwe album ‘Plagues Of Babylon’ als culminatiepunt vindt plaats in Antwerpen. Daar strijken ze voor de derde keer in twee jaar neer, maar wanneer we de zaal betreden is deze al flink gevuld. Alles wijst erop dat de populariteit van de enthousiaste Amerikaanse metalband nog steeds in de lift zit en zo hoort het ook. Ditmaal hebben ze labelgenoten Warbringer en het uit Melbourne afkomstige Elm Street uitgenodigd om de boel op stelten te zetten.

Met Elm Street hebben we een degelijke, maar weinig imponerende opwarmer. De Aussies maakten geen malle indruk met het debuutalbum ‘Barbed Wire Metal’. Hun onvervalste heavy metal ligt in het straatje van de hoofdact, maar de vonk springt vooralsnog niet over.

Warbringer gaat al wat langer mee, vier albums om precies te zijn. De band uit het zonnige Californië weet enige beweging in de massa te krijgen met een energieke portie thrash metal. Ze nemen deze gelegenheid te baat om hun nieuwste worp ‘IV: Empires Collapse’ in razend tempo aan ons voor te stellen. Zanger John Kevill weet het publiek met zijn agressieve strot flink op te hitsen, terwijl de gitaartandem John Laux en Jeff Potts voor vuurwerk zorgt. Toch hadden we hier liever een band gezien die meer in het plaatje past.

De performance van Iced Earth is echter van een heel andere orde (lees: hoger niveau). Wij zagen de band sinds twee jaar terug oprukken naar de frontlinie van traditional metal en vanavond wordt bewezen dat ze daar nog een poos zullen blijven met het sterke ‘Plagues Of Babylon’ in de achterzak. Wij kunnen ons geen betere opener voorstellen dan het lange titelnummer van dit album. Als een dreigende parade rolt ‘Plagues Of Babylon’ dan ook als eerste de zaal in: een feestelijke opening van anderhalf uur strakheid. Aan het begin van deze tour klinkt alles nog fris en Jon Schaffer c.s. putten dan ook ruim uit nieuw werk, want onverhoeds volgt ‘Democide’, evenzo een splinterbom die overal opwinding zaait. Uiteindelijk zal blijken dat maar liefst zeven songs van het nieuwe album hun weg reeds gevonden hebben naar de set. Zanger Stu Block weet het publiek als geen andere frontman naar zijn hand te zetten, terwijl bandleider Jon Schaffer minzaam zijn troepen gadeslaat, maar intussen de ene wereldriff na de andere uit zijn instrument tovert. Opvallend is dat het vorige album enkel nog vertegenwoordigd is door titeltrack ‘Dystopia’ en dit als eerste bis. Een logische zet wanneer je dat materiaal twee jaar elke avond gespeeld hebt vinden wij. Zo blijft het met ‘Dark Saga’ en het van ‘Night Of The Stormrider’ afkomstige ‘Pure Evil’ boeiend voor iedereen. Het aan Schaffer’s grootvader opgedragen ‘If I Could See You’ vormt een eerste rustpunt met balladesque timbre. Later krijgt de akoestische gitaar een plekje vooraan op het podium en kunnen we genieten van ‘Blessed Are You’ en de southern feel in het nieuwe ‘Peacemaker’. Dit zijn echter eilandjes van contemplatie die de furie van ‘Among The Living Dead’, ‘Vengeance Is Mine’ en ‘My Own Savior’ enkel beter accentueren. Iced Earth heeft een uitgebreid oeuvre en ook nu zitten er met ‘Jekyll & Hide’ (van ‘Horror Show’) en het gedurfde ‘Red Baron/Blue Max’ enkele onverwachte keuzes in. De nieuwe songs ‘Chtulhu’ en ‘The End?’ staan als een huis, zodat Iced Earth tijdens de uitgebreide uitsmijter ‘A Question Of Heaven’ alle vuisten de lucht injaagt. Geen enkel Iced Earth-concert is echter compleet zonder de gelijknamige bandhymne, het verdomd aanstekelijke ‘Dystopia’ en het unaniem en lyrisch meegezongen ‘Watching Over Me’. Die worden dan ook als bisset gepresenteerd. We zijn wederom gerustgesteld: Schaffer en de zijnen waken over ons en stonden ook ditmaal garant voor een ultiem puur heavy metal festijn!

Setlist Iced Earth: Plagues Of Babylon – Democide – Dark Saga – Pure Evil – If I Could See You – Disciples Of The Lie – Jekyll & Hyde – Among The Living Dead – Red Baron/Blue Max – Blessed Are You – Peacemaker – Vengeance Is Mine – Cthulhu – My Own Savior – The End? – A Question Of Heaven

Encores: Dystopia – Watching Over Me – Iced Earth

Text By: Vera Matthijssens

Pix By Tim Tronckoe

Pix By Koen Van den Broeck

Show all reviews/galleries »