Primal Fear @ Biebob 07 February 2014

Pure heavy metal in de ware zin van het woord

Vanavond geen moderne derivaten van ons geliefde metalgenre, maar traditionele pure heavy metal in de ware zin van het woord. Daar staat het Duitse Primal Fear natuurlijk altijd garant voor, maar ditmaal waren we uiterst gemotiveerd om hen te zien omdat het nieuwe album (hun tiende!) ‘Delivering The Black’ veel fraaie songs bevat. Als opwarmers konden we genieten van Messenger en Bullet, ook bands die niet de pretentie hebben het warme water opnieuw uit te vinden – we drukken ons voorzichtig uit – maar je een fijne, ongecompliceerde headbangersavond bezorgen na een saaie werkweek. Een vierhonderdtal bezoekers dacht er net zo over als ondergetekende en dus heerste er een gezellige drukte.

Stereotype metalposes en bekkentrekken

Maar liefst veertien jaar timmert het Duitse Messenger al aan de weg, maar diezelfde weg liep niet altijd over rozen, met grote pauzes tussen de vijf tot hiertoe uitgebrachte albums als gevolg. Aan enthousiasme ontbreekt het hen echter niet, zodat we meteen in de juiste stemming komen. Met ‘Raiders Of Galaxy’, ‘The Spectre’ en ‘Salvation’ put de band vooral uit het meest recente album ‘Starwolf – pt. 1: The Messengers’, maar we zijn sowieso verzekerd van flitsende gitaarsolo’s, stoere, geladen zang van Siegfried Schüssler en een energieke show die zich uit in stereotiepe metalposes en bekkentrekken.

 ‘Bite The Bullet’

Het Zweedse Bullet is met veel bombarie gelanceerd en dan zijn we altijd een beetje achterdochtig. Hier is namelijk een band aan het werk die de mosterd overduidelijk bij AC/DC haalt. Daar is niets mis mee, kijk maar hoe succesvol Airbourne daarmee weg komt. Bullet heeft echter nog een iets langere weg af te leggen, maar weet gaandeweg de aanwezigen wel enthousiast te krijgen. Het strakke spel van gitaristen Hampus Klang (de oudgediende met AC/DC pagekop) en nieuwste aanwinst Alexander Lyrbo staat als een huis, waarbij Hampus samen met zanger Dag Hell Hofer de ruggengraat van de band vormt. Zij begonnen ooit een coverband. Dat de strakke ritmes, scherpe zang en neoklassieke gitaarsolo’s hun uitwerking niet missen mag men verzilveren met een bisset van de oudjes ‘The Rebels Return’ en lijflied ‘Bite The Bullet’.

Professioneel vuurwerk

The Eagles & Lions tour is deze trip door Europa gedoopt en de backdrop is geheel in die stijl. Primal Fear is in het verleden al regelmatig te gast geweest in de Biebob, maar deze passage was één van de succesvolste. De band bestaat uit een stel veteranen dat het vak kent en we mogen dus niet minder dan professioneel vuurwerk verwachten. Neem bassist Mat Sinner… de man zorgt ook voor de achtergrondkoortjes, maar is gekend als producer en lid van Sinner. Of Alex Beyrodt, de gemoedelijke man die rechts op het podium de ene na de andere neoklassieke gitaarsolo uit zijn instrument tovert zonder een spier te vertrekken. Ritchie Blackmore is dan ook zijn grote voorbeeld, maar hij bracht eveneens recent Silent Force terug in de spotlights. Drummer Randy Black is Canadees en heeft een verleden in o.a. Annihilator. En wie is die blonde tweede gitarist met het geföhnde piekhaar? Wij wisten te achterhalen dat Magnus Karlsson niet op pad kon met de heren en zij de all round muzikant Tom Naumann hebben ingehuurd om deze tournee te doen. Reken maar dat hij van elke seconde geniet; dat is vandaag overduidelijk en blijkt ook uit de commentaren op de Facebook pagina van de man.

The Voice van dit alles is natuurlijk Ralf Scheepers, ooit opgestapt bij Gamma Ray om te solliciteren bij Judas Priest, maar zich dan toch maar concentrerend op Primal Fear. Ook live heeft de man een ongelofelijk zuivere stem die respect afdwingt. Hij functioneert zelfs zo perfect dat we een robotachtige indruk krijgen, maar dat heeft hij altijd al gehad. Samen zorgen ze echter voor een performance die we niet licht zullen vergeten, met voldoende aandacht voor nieuw werk (‘Alive & On Fire’ en ‘Delivering The Black’ worden al meteen op ons afgevuurd), naast strakke heavy metal tunes ook momenten waarin epische passages voorop staan (‘Seven Seals’ en het fantastische, nieuwe ‘One Night In December’) en een breekpunt voor toegankelijk sentiment (‘When Death Comes Knocking’ en vooral de klassieker ‘Fighting The Darkness’).

Wij merken tijdens de orkestrale stukken een heimelijke toetsenist op, maar bedekken dit met de mantel der liefde. Het gaat om een perfecte show, right? Stoer zijn hoort daarbij en daar gaan de vuisten de lucht in tijdens ‘Bad Guys Wear Black’ en de aloude metalhymne ‘Metal Is Forever’. Na al die jaren spat de spelvreugde van dit geoliede vijftal nog steeds af en zij blaken dan ook van zelfvertrouwen tijdens de bisnummers ‘Unbreakable pt. 2’ en de kakelnieuwe meezinger ‘King For A Day’. Primal Fear was vanavond vast en zeker heersend over alle enthousiaste aanwezigen.

We verlaten dan ook voldaan de zweterige rocktempel om verkoeling te zoeken in de koude winternacht.

Text by Vera Matthijssens

Pics by Elsie Roymans

Show all reviews/galleries »