Trivium @ Trix 12 February 2014

Over het Kanaal gaven alle weermannen code rood. Het water kwam zij die in de UK wonen en werken letterlijk tot aan de lippen. In ons kikkerlandje liep het nog niet zo ene vaart. Toch was het schuchtere winterzonnetje naar de avond toe ferm verdrongen door alweer een reeks plensbuien die, dankzij de enerverende windstoten, best wel leken op enkele uitlopers van wat de eilandbewoners te verduren kregen. In elk geval hield het ons niet tegen om richting Trix te trekken voor een stevige pot metal van de nieuwe generatie.

Op old school gelijste, metal…

First up, het uit Michigan afkomstige Battlecross. Hun woeste uiterlijk paste perfect bij de moderne , op old school gelijste, metal waarbij een knipoog naar hard-  en metalcore nooit veraf was. Hun set zat super strak in elkaar en tussen al het brute geweld door had men zelfs de tijd het publiek met succes aan te manen om te headbangen alsof hun leven er van afhing. Veel indruk maakte dat niet maar dat lag eerder aan het typische Belgische publiek die graag een afwachtende houding aannemen voor alles wat enigszins onbekend is. Ook de poging om er wat humor in te steken, door te verkondigen dat Jean-Claude Van Damme voor hen een held was, botste op een ‘who cares’-attitude bij zij die naar het podium stonden te kijken. Niet getreurd, volle gas vooruit en beuken dan maar dachten de muzikanten en dat deden ze voortreffelijk.

Een positieve indruk?

Terwijl de openingsact over heel de lijn een positieve indruk naliet, viel Miss May I daarna zwaar tegen. We zagen het nochtans zitten. Hun laatste album ‘At Heart’ beloofde veel goeds maar eens ze in Antwerpen op de planken verschenen voelde je het rammelen langs alle kanten. De klank was holler dan hol en ondanks de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar raakte kregen we het toch maar frisjes. Een totale afgang werd nipt vermeden maar het ideaal visitekaartje om zichzelf een plaats te gunnen op de grote openlucht festivals was dit zeker niet. Misschien verdienen ze een herkansing.

De zijne kennen ondertussen het klappen van de zweep.

Het zou de mensen die het gure weer trotseerde echter worst zijn. Men kwam Trivium en Trivium alleen. Matt Heafy en de zijne kennen ondertussen het klappen van de zweep. Met ‘Brave This Storm’ beukten ze er vol overtuiging op in en gezien de weeromstandigheden buiten konden we ons geen gepaster startschot dromen. Het podium deed ons een beetje aan Iron Maiden denken omdat het netjes met een soort van ijsrotsen was aangekleed. Akkoord, Trivium beschikt dan wel niet over een zelfde budget, toch zorgde de inspanning mee voor de sfeer en vormgeving van de show. De muziek primeert uiteraard nog steeds maar het oog wil ook wel wat. De geluidsman van dienst had jammer genoeg enkele songs nodig om de zaken te optimaliseren maar tegen ‘Shattering the Skies Above’ viel alles in de plooi. Je merkt ook aan alles dat die jeugdige ongeremdheid er bij Trivium uit is. Hier staan een stel professionelen op de planken. Vooral gitarist Corey Beaulieu is uitgegroeid tot een zelfverzekerde muzikant die samen met Heafy deze band draagt. Hij neemt met heel veel vertrouwen een groot deel van de backingvocals voor zijn rekening. Toch loopt niet alles even vlot. Want eerst kondigt Matt ‘Shogun’ te vroeg aan om dan later, wanneer het wel de beurt is aan het titelnummer van hun vierde album, te moeten afrekenen met technische problemen. Matt blijft er kalm bij, legt de boel stil, maakt een grapje, krijgt een nieuwe gitaar aangereikt en dirigeert zijn troepen op een imposante wijze en hup, ze zijn weer vertrokken alsof er niets is gebeurd. Vandaag staat Trivium synoniem voor kwaliteit en bovenal ongelooflijk veel durf. Dat hebben ze hier vanavond in Antwerpen nog maar eens bewezen.  Net als enkele van hun tijdgenoten hebben ze, nadat Metallica hen in het prille begin de hand reikte, de raad die ze toen kregen ter harte genomen en het zijn die vruchten die ze nu plukken. End at hebben ze volledig aan zichzelf te danken.

Text by Stef Maes

Pix By Tim Tronckoe 

Pix By Koen Van den Broeck

Show all reviews/galleries »